Sukujuhla 2022

Kahdeksas sukujuhla ja vuosikokous Sorsakoskella vuonna 2022

Kari Pekka Nyyssönen

Sukujuhlaamme järjestellessämme ilmassa oli innostusta, odotusta ja jännitystäkin. Koronavuodet olivat estäneet tapaamisemme ja juhlapäiväksi oli ennustettu jopa myrskyä. Juhlapäivämme lähestyessä ilmoittautumisia oli tullut runsaasti ja järjestelyt sujuivat sovitusti. Odotus valtasi mielen – miten mukava onkaan jälleen tavata tuttuja ja tutustua uusiin sukuseuralaisiin!
Jo heti juhlapäivän aamuna Sorsakosken Seuralan ilmoittautumispisteellämme alkoi hyörinä ja juhlasali täyttyä. Myrskykään ei ollut saapunut, vain pieni vesisade kasteli tienoot. Sorsakosken Kyläyhdistyksen naisten valmistamat maukkaat kahvit karjalanpiirakoineen maistuivat ja iloinen puheensorina täytti tilan. Paljon oli juteltavaa, kun pitkästä aikaa jälleen tavataan! Seuramme sukututkija Ari Kankkusen ”työpisteellä” voitiin tutustua omiin sukutietoihin.
Juhlan avaussanat lausui varapuheenjohtaja Kari Pekka Nyyssönen toivottaen juhlaväen lämpimästi tervetulleeksi, jonka jälkeen lauloimme Savolaisen laulun Eija Kettusen toimiessa esilaulajana. Komeasti laulu raikuikin! Sorsakosken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anja Tikkanen johdatti meidät Sorsakosken kylän historiaan ja nykypäivään. Sorsakoskihan on tunnettu teollisuusyhdyskunta, joka parhaiten muistetaan Hackmanin ruokailuvälineistä. Sorsakosken teollinen historia ulottuu 1700-luvulle ja nykyisin Hackmanin perintöä jatkaa Fiskars Groupin keitto- ja paistoastiatehdas. Paljon lisätietoja Sorsakosken ainutlaatuisesta kyläyhteisöstä, sen historiasta ja nykyisyydestä löytyy Kyläyhdistyksen kotisivuilta www.sorsakoski.fi. Luovutimme Sorsakosken Kyläyhdistykselle Nyyssösten sukuseuran standaarin. Anjan esityksen jälkeen saimme nauttia Eija Kettusen kauniista laulusta. Laulun sanat, ”elämä on lahja, nyt siitä nautitaan”, sopivat hyvin juhlaamme.
Ari Kankkunen esitteli kolleegansa Ari Kolehmaisen laatimaa Nyyssösten suvun DNA-tutkimukseen perustuvaa sukupuuta. DNA-tutkimuksen avulla varmistetaan eri sukuhaarojen yhteydet toisiinsa. Jotta voimme varmistaa Nyyssösten eri sukuhaarojen yhteyksiä, tarvitsemme lisää DNA-testauksia. Ari Kankkunen koordinoi tätä työtä puuttuvien testien osalta. Juhlassa saimmekin jo ilmoittautumisia testiin ja lisää tietoa asiasta löytyy tästä tiedotteesta. DNA-tutkimus täydentää ja täsmentää kirjallisiin lähteisiin perustuvaa sukututkimusta. DNA-tutkimuksen myötä yhä nuoremmat ovat innostuneet sukututkimuksesta ja toivomme, että myös Nyyssösten suvusta löytyy uusia innokkaita tutkijoita. Autamme kyllä asiassa.
Vuosikokouksen aluksi pidimme hiljaisen hetken kesken toimikauden poisnukkuneelle puheenjohtajallemme Esko Nyyssöselle. Hetken aikana meistä kukin muisteli Eskoa ja hänen mittavaa työtänsä Nyyssösten sukuseuran eteen. Kiitämme ja kaipaamme Sinua.
Vuosikokouksessa kävimme läpi Kari Pekka Nyyssösen johdolla sääntömääräiset asiat. Tilinpäätökset, toimintasuunnitelma ja talousarviot vahvistettiin ja hallitukselle myönnettiin vastuuvapaus vuosilta 2019–2021. Toimintasuunnitelmassa 2022–2025 hallituksen ensisijaisena tehtävänä on varmistaa seuratoiminnan jatkuminen vuoden 2025 vuosikokouksen jälkeen. Hallituksen muut keskeiset tehtävät ovat jäsenhankinta ja -huolto, tiedotus- ja julkaisutoiminta, sukututkimus sekä sukutiedon kokoaminen ja tallennus. Vuonna 2025 järjestetään seuran 25-vuotisjuhla sääntömääräisen vuosikokouksen yhteydessä. Lisäksi pyritään toteuttamaan ainakin yksi yhteinen tapaaminen vuosikokousten välisenä aikana. Keskeisin tiedotuskanava on sukuseuran tiedote, jota julkaistaan vähintään kaksi kertaa vuodessa. Muita tiedotuskanavia ovat seuran kotisivut ja Facebook-sivu. Tutkimustoimintaa varten on perustettu historia- ja sukututkimusjaos, johon pyritään saamaan lisää tekijöitä mukaan. Asiakirjalähteisiin nojaavaan sukututkimukseen pyritään mahdollisuuksien mukaan saamaan täydennystä DNA-tutkimuksella, jota tehdään yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa. Julkaisutoimintaa pyritään jatkamaan. Jäsenmaksu päätettiin pitää nykyisellään eli 25 eurossa/perhekunta.
Vuosikokous kutsui seuran kunniajäseneksi Marianne Sartomaan (Pieksämäki). Marianne on ollut hallituksen jäsen vuodesta 2007 ja toimii nykyisin seuran rahastonhoitajana. Marianne vastaa lisäksi mm. sukutiedotteestamme ja sen hienosta ulkoasusta.
Jäsenistö esitti, että tulevan hallituksen tulee suunnata varoja DNA-tutkimuksiin ja valtuutti hallituksen ylittämään budjetissa esitetyt sukututkimuskulut. Kokouspuheenvuoroissa muistutettiin, että jäsenillä on mahdollisuus lähettää valokuvia ja tekstejä hallitukselle. Näin toivottiin jäsenten toimivan, jotta suvun perintöä saadaan yhä laajemmin tallennettua.
Vuosikokouksen jännittävin vaihe oli uuden hallituksen valinta. Valinnat suoritettiin ripeästi ja yksimielisesti. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Heidi Markkanen. Heidi on ollut mukana seuran toiminnassa jo perustamisesta lähtien ja tehnyt pitkän päivätyön seuran sihteerinä. Onnittelut Heidille! Varapuheenjohtaja jatkaa Kari Pekka Nyyssönen ja hallituksen jäseninä Marianne Sartomaa, Mirja Tuomainen ja Ari Kankkunen. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Pirjo Nyyssönen (Varkaus) ja Ulla Mäki (Vesanto) – lämpimästi tervetuloa mukaan seuran hallitukseen! Toiminnantarkastajiksi valittiin Tarja Piironen (Leppävirta) ja Lotta Issakainen (Pieksämäki). Heidän varahenkilöikseen valittiin Pertti Frisk (Alastaro) ja Arja Hämäläinen (Varkaus).
Vuosikokouksen nuija pamahti pöytään kokouksen pääteeksi. Kokoustilaan leijailikin jo herkullisen kanakeiton tuoksu, joten oli aika aloittaa lounas. Olivatpahan kyläyhdistyksen taitavat kokit luoneet herkullisen keiton kaikkine lisäkkeineen! Ruoka maistui ja kiitoksia sateli keittiöön. Näillä eväillä sitä jaksoi eteenpäin. Lounaan jälkeen kauppa kävi sukuseuran tuotemyyntipisteessä. Sukuseuran tuotteet ovat oiva lahja näin jo jouluakin ajatellen. Lisäksi seuratuotteita ostamalla tuetaan seuratoimintaa.
Nyyssösten sukuseura on luovuttanut historioitsija Teemu Keskisarjan käyttöön edesmenneen Veikko Nyyssösen keräämiä Heinäveden surmatapahtumiin liittyviä lehtileikkeitä ja Alpo Nyyssöseltä saamiamme valokuvia. Keskisarjalla on työn alla tuleva kirjajulkaisu näistä murheellisista tapahtumista, jossa nuoret Riitta Pakkanen ja Eine Nyyssönen murhattiin Tulilahden leirintäalueella heinäkuussa v. 1959. Sukujuhlassamme Keskisarjan avustajat Eeva Tammi ja Kaisa Kautto olivat kertomassa tutkimushankkeen etenemisestä. Surmatöistä ei lopulta tuomittu ketään. Pääepäilty oli ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta kotoisin oleva pikkurikollinen Runar Holmström. Hän surmasi itsensä hirttäytymällä pidätysselliinsä toukokuussa v. 1961, jättäen jälkeensä viestin: ”Olen syytön.” Holmström oli rikollinen, mutta oliko hän murhamies? On esitetty seikkoja, jotka puoltaisivat surmantyön tekijän/tekijöiden tunteneen surmapaikan ja lähiympäristön hyvin. Työryhmä Keskisarja-Tammi-Kautto ovat saaneet tutkimusluvat Keskusrikospoliisin salaisiin kansioihin. Hankkeen työnjaossa Tammi ja Kautto keräävät materiaalia arkistoista, tekevät aikalaishaastatteluita, etsivät uusia lähteitä jne. Kautto vastaa kuvatoimituksesta. Keskisarja keskittyy tekstin tuottamiseen. Tulevan kirjan tiimoilta on suunnitteilla neliosainen tv-sarja. Ylen kuvaajat olivat sukujuhlassa kuvaamassa aineistoa sarjaan. Ohjaaja Tommi Hakko pitää erityisen tärkeänä saada mukaan dokumenttiin uhrien sukulaisten näkökulmaa. Tähän liittyen aiheesta haastateltiin sukuseuran tutkimusvastaavaa Ari Kankkusta sekä juhlassa mukana olleita jäseniämme. Toivomme, että uusien tutkimustuloksien ja kirjan myötä uhrit ja heidän läheisensä saavat oikeutuksen ja rauhan.
Seuraavana olivat vuorossa perinteiset mansikkakakkukahvit. Kahvihampaan kolotus katosi ja energiaa virtasi illan ohjelmaa varten Suomen Harmonikkaliiton vuoden 1980 Harmonikkamestarin Aimo Konttisen taitavan soiton säestyksellä. Harmonikka otettiin mukaan myös 70-luvun retrobussiin, sillä linja-autossa on aina tunnelmaa! Bussi keula osoitti kohti Jäppilän Heinäselkää ja väkeä siirtyi bussin uumeniin runsain joukoin. Siitä onkin aikaa, kun viimeksi tällaisella on matkustettu! Kone käyntiin ja matka alkoi. Eikä matka katkennut, vaan turvallisesti kuljettaja Jaakko Räisänen toi juhlaväen Heinäselän pihapiiriin, jossa meitä olivat vastaanottamassa Jukka ja Leena Suhonen puolisoineen. Vesisadetta oli illaksi luvattu, mutta mitä vielä, aurinkohan se sieltä esiin astui! Auringon valossa ihmetystä herätti vanhan navetan kivijalan päälle kohonnut KARU-niminen juhlatila, jonne mahtuu yli 200 henkilöä erilaisiin tilaisuuksiin. Pihapiirin toisella laidalla on kaunis keltainen päärakennus, joka on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1721. Juhlatilassa olivat esillä komeasti sukuseuran ja Suomen pienoisliput. Jukka Suhonen ja äitinsä Leena toivottivat meidät tervetulleiksi. Jukka Suhonen kertoi juhlatilan rakennusprojektista. Nyyssösten sukuseuran puolesta Ari Kankkunen luovutti Leenalle ja Jukalle tekemänsä Heinäselän historiikin. Leena Suhonen ja Ari Kankkunen kertoivat paikan mielenkiintoisesta historiasta. Vuonna 1851 talon emännäksi tuli Leppävirran Herralan Nyyssölästä Susanna Nyyssönen, joka avioitui Kaapro Suhosen kanssa. Näin Nyyssöset liittyivät osaksi talon pitkää historiaa. Kahdessa eri ryhmässä tutustuimme pihapiiriin ja päärakennukseen. Rakentamisen aikana pihassa oli kertomusten mukaan ollut kota sekä verstas. Kesällä Leena Suhosen poistaessa pintamaata, sen alta oli löytynyt kivistä ladottu lattia. Tämän uskotaan olleen kodan pohja. Päärakennuksen takana oli myös maanalainen kellaritila, jota leikkisästi kutsuttiin ”salakapakaksi”. Jukka Suhoselta kysyttiin, että kummitteleeko päärakennuksessa? Saimme vastauksen, että outoja ääniä kyllä kuuluu. Päärakennuksen tuvassa ja huoneissa oli paljon esineitä eri vuosikymmeniltä. Esineet herättivät meissä paljon muistoja ja niistä keskusteltiin innokkaasti. Kierroksella myös tutustuttiin toinen toisiimme yhä paremmin, mikä onkin eräs tärkeimmistä juhlamme tavoitteista.
Juhlatilaan oli katettu runsas ja maittava pitopöytä, joka notkui salaatteja ja lämpimiä naposteltavia. Ruuanhakuvuoroa odotellessa oli mukavaa kuunnella Aimo Konttisen musisointia. Innostuivatpa osa meistä tanssimaankin. Erityisesti Ranskasta tulleet vieraamme Christian ja Michèle Bernard näyttivät meille vauhdikkaan tanssimisen mallia! Jokaisessa pöydässä juttu lensi ja ruoka maistui – nyt sitä jaksaa virkistynein mielin kotimatkalle! Kiittelimme Heinäselän väen ja hyvästelimme toinen toisemme. Retrobussilla matka taittui takaisin Sorsakoskelle. Taisipa moni bussin kyydissä palata menneisiin aikoihinkin. Ainakin kuulimme kommentin: ”Matkallahan aivan nuortui!”
Nyyssösten sukuseuran hallitus kiittää kaikkia sekä juhliin että järjestelyihin osallistuneita! Oli hienoa, että pääsimme jälleen yhteen. Toivomme, että sukuseuratoiminta löytää uusia ystäviä ja voimme yhdessä kehittää toimintaamme eteenpäin. Toivotamme kaikille sukuseuralaisille hyvää syksynaikaa!

Lisää kuvia ja videoita juhlista > kuva-albumissa

Juhlaväkeä Sorsakosken Seuralassa.
Vuosikokouksessa valittu hallitus. Vas. puheenjohtaja Heidi Markkanen, varapuheenjohtaja Kari Pekka Nyyssönen, sihteeri Pirjo Nyyssönen, jäsenet Mirja Tuomainen, Ulla Mäki ja Ari Kankkunen.
Sorsakosken Seuralasta matkattiin Jäppilän Heinäselkään museobussilla.
Jäppilän Heinäselän uusitun navetan edustalla otettu ryhmäkuva. Kuvaaja Jukka Suhonen.