Sukuvaakuna

Kaj Nyyssösen suunnittelema Nyyssösten sukuvaakuna kuvaa suvun vaiheita. Vaakunan värit musta-valko-keltainen kuvaavat Savon värejä, koska suku on asustanut ikiajat Savon alueella. Tunnettuja asuinpaikkoja löytyy aikajärjestyksessä Säämingistä, Juvalta, Joroisista, Jäppilästä, Pieksämäeltä, Suonenjoelta, Leppävirralta, Varkaudesta jne. Kaikki paikkakunnat sijaitsevat Etelä- ja Pohjois-Savon alueella. Keltaiset liekit mustalla pohjalla (otettu Jäppilän vaakunasta) kertovat suvun saaneen elantonsa pääasiassa maanviljelyksestä. Liekit tarkoittavat kaskenpolttoa ja musta väri taas kuvaa viljeltävää peltoa.

Asiakirjakäärö symbolisoi suvun oppineita henkilöitä. Asiakirjakäärön päällä lepäävä musta nuoli viittaa entisaikojen elinkeinoon, metsästykseen. Samalla se viittaa myös sotiin, joissa monet suvun jäsenet useassa polvessa ovat kokeneet sodan kauhut ja osa myös menettänyt henkensä.

Nuoli-asiakirjakäärö-yhdistelmä muodostaa myös N-kirjaimen, jolla Nyyssönen-nimi alkaa. Samalla nuoli symbolisoi jatkuvuutta eteenpäin.

Suomen Heraldinen Seura on hyväksynyt sukuvaakunamme vuonna 2004.

Virallinen vaakunaselitys:

Mustalla kilvellä kultainen liekkikoroinen pieli ja hopeinen avattu asiakirjakäärö, jossa musta poikittainen nuoli.
Pistokypärä. Kypäräpeite musta, vuoripuoli hopeaa ja mustaa. Kypäräkoristeena mustat kotkansiivet.