Solveigin laulu

Heikki Nyyssönen, Oulu 3.9.2008

Kärsitkö sinä mustista aukoista? Tuntuuko sinusta siltä, että elämässäsi on ajanjaksoja, joista et muista mitään? Jos tuntuu, niin lähdepä menneisyysmatkalle! Solveigin kanssa!

Solveig ei tässä viittaa säveltäjämestari Edvard Griegiin, vaan Solveig-terapiaan, jolla muistin mustia aukkoja paikataan. Jos menneisyyttä ei ole, se pitää rakentaa. Siten rikkinäisestä ihmisestä tulee ehjä.

Mielenkiintoista on se, että eheyttämisessä käytetään apuna mm. sukupuuta. Selvitetään juuret. Vastataan kysymykseen, mistä on tullut. Sukupuun lisäksi rakennetaan ”tikapuut” eli ko. henkilön elämäntarina. Vastataan kysymykseen, millainen on ollut. Ja sehän riippuu osittain siitä, mistä on tullut.

Tässä on vasta ensimmäinen värssy. Toinen käynnistyy, kun lähdetään kiertämään paikkoja. Niitä paikkoja, joissa ”potilas” on elämänsä aikana ollut. Tavoitteena on mm. uudistaa sukulaissuhteet. Ylipäänsä tavata kaikkia niitä, jotka ko. henkilön vielä muistavat. Jos eivät itse kärsi mustista aukoista.

Kiertomatkan tapahtumat ja tuntemukset merkitään ns. omakirjaan. Siten syntyy mahdollisimman aukoton elämäntarina, the story of my life.

Solveig-terapiaa käytetään sosiaalityössä, kohderyhmänä ovat etenkin ongelmanuoret. Mutta menetelmä sopii myös ongelmattomille ikäihmisille. Joiden katse on jo muutenkin enemmän menneisyydessä kuin tulevaisuudessa. (Sellainenkin terapian laji kun on olemassa kuin tulevaisuuden muistelu!) Sukupuiden ja tikapuiden rakentelu on terapeuttista kaikille!

Tourille on hyvä lähteä, kun juuret ovat selvillä ja siihenastinen elämä jotakuinkin hahmotettu. Menneisyyden vieraalle maalle pääsee tuttujen maamerkkien kautta. Niitä ovat mm. suvun entiset asuinsijat, joita meille Nyyssösille on mm. Joroisissa, Jäppilässä ja Suonenjoella. Yksi hyvä paikka mennä menneisyyteen ja myös ”ihteensä” on suvun kantaisän muistomerkki Joroisten Savuniemessä. Siinä vaiheessa Solveig on tehtävänsä tehnyt. Solveigin laulun sijasta Ollin muistomerkillä kajauttaa Savolaisten laulun!