Valokuvista

Sanotaan, että valokuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Valokuvat antavat sukumme jäsenille kasvot ja sukutiedot saavat uuden visuaalisen ulottuvuuden. Valokuvat taltioivat myös asuinpaikkojemme rakennuksia, maisemia, työtapoja ja esineitä, vaatetusta, arjen elämää ja juhlatilaisuuksia. Samalla kun valokuvat konkretisoivat sukumme historiaa, niin ne myös lisäävät innostusta tutkia kuvien henkilöitä ja aiheita.

Ketähän tässäkin kuvassa oikein on? – tuttu kysymys vanhojen valokuvien ääreltä. On tärkeää yrittää selvittää kuvien sisältötiedot muistiin jälkipolvia varten. Valokuvat voivat myös helposti tuhoutua ja tällöin menetetään lopullisesti merkittävää sukutietoa. Siksi suvun vanhat valokuvat kannattaa digitoida ja ottaa niistä riittävä määrä varmuuskopiota. Vanhojen valokuvien digitointi on arvokasta työtä ja toivotamme teidät kaikki tälläkin tavoin mukaan sukuseuramme toimintaan.

Sukuseuramme arkistoi valokuvia niin digitaalisessa kuin perinteisessäkin muodossa. Lähettämänne valokuvat antavat lisää tietoa sukututkimustyöllemme. Joskus suvun ”kätköistä” löytyy kuvia, joiden henkilöistä ei enää ole muistitietoa. Seuramme sukututkimus ja vertailu arkistoissamme oleviin muihin valokuviin voi antaa lisätietoa. Sivuillamme olevan Tunnistatko?-osion avulla uutta tietoa saattaa myös löytyä.

Julkaisuluvan saaneita valokuvia voimme julkaista nettisivuillamme, Tiedote-lehdessämme sekä sukukirjoissamme. Suvun valokuvista saa myös mielenkiintoisen valokuvanäyttelyn esim. sukujuhlaamme.
Sivuillamme valokuvat on jaettu kahteen osioon: Vanhat valokuvat ja Tunnistatko?
Tunnistatko?-osioon voitte lähettää Nyyssösten sukuun liittyviä valokuvia, joiden sisällöstä haluatte lisäselvyyttä muilta sivujamme lukevilta. Voimme nettisivuillamme julkaista vain rajoitetun määrän kuvia kerrallaan, mutta pyrimme vaihtamaan kuvavalikoimaa aika-ajoin.

Valokuvien lähettäminen
Nyyssösten sukuseura arkistoi valokuvia niin digitoidussa kuin alkuperäisessä muodossaan. Vanhoja valokuvia voi lähettää meille digitoitavaksi (jolloin alkuperäiset palautetaan) tai säilytettäväksi sukuseuran arkistoon.

Kuvien mukaan on liitettävä

  1. lähettäjän ja kuvan omistajan nimi ja yhteystiedot.
  2. tiedossa olevat tiedot valokuvista, esim. henkilöiden nimet, kuvauspaikka, kuvaaja ja kuvanottovuosi. Henkilöiden syntymä-/kuolinvuositiedot (tai sukukirjamme taulunumero) auttavat ratkaisevasti heidän sijoittamistaan sukupuuhumme.
  3. Tunnistatko?-osion valokuviin kaikki tunnistamista helpottava taustatieto.
  4. annetaanko julkaisulupa Nyyssösten sukuseuran tuleviin julkaisuihin ja nettisivullemme.
  5. haluaako lähettäjä alkuperäisvalokuvat palautettavan.

Kuvan mukaan voi myös liittää ääriviivapiirrokset valokuvan henkilöistä (numeroi henkilöt) helpottamaan nimeämistä ja muiden tietojen antamista.

On aina parempi lähettää valokuvat hyvinkin vaillinaisin tiedoin kuin jättää lähettämättä. Pyrimme selvittämään kuvien sisältöjä sukuseuran tietojen perusteella tai Tunnistatko?-osion avulla. Koska arkistoimme kaikki sukuumme liittyvät valokuvat, niin kuviin voi myös tulla myöhemmin lisäselvyyttä uusien tietojen avulla.

Otamme mielellämme arkistoitavaksi myös suuria kuvamääriä, esim. albumeita. Tällöin mukaan tulee liittää vähintään tiedot siitä, kenen omistamia valokuvat alkuperäisesti ovat (tai keneltä ne on saatu), kuinka kuvat liittyvät Nyyssösten sukuun ja lähettäjän nimi yhteystietoineen.

Postitusosoite:
Nyyssösten sukuseura ry
c/o Kari Pekka Nyyssönen
Tarpialankatu 18-20
78300 Varkaus
Puh. 050 59 59 789
Sähköposti: kari.nyyssonen (at) nyyssonen.info