Tarinat
Nyyssösten Sukuseura ry
   

 

Suvun tarinoita

Isoisän ensimmäinen tienesti
Isän kanssa reissussa
Kotirannan kalareissuista
Kun itse UKK kuulusteli Kalle Nyyssöstä
Kunnon maalari
Kutunakan hauta
Kylän ensimmäinen traktori
Lapsia palanut
Metsänhoitoa
Selkkaus mustalaisten kanssa
Sotavanki Pekka Fetoroff
Suomen sota 1808-1809 Varrashongan mäki
Täpäriä tilanteita
Väärässä paikassa väärään aikaan

Pakinat

Ajan kuva
Arvot mekin ansaitsemme
Guru
Kantaisän isä
Korvike on kystä!
Kotimaani ompi Savo
Lyskä
Meitä on moneksi
Missä jono, siellä ongelma
Muistin Poro-Joopen
Onko nimi enne?
Solveigin laulu
Suku kielessä ja mielessä
Sukulaisten bongaamisen vaikeudesta
Tikusta asiaa

Perinnetietous

Isoisän reumanhoitolääkkeet
Kotirannan mummin lakkakiisseli
Luumädän lääke
Riisitaudin hoito
Rojuhaude

Solveigin laulu
Heikki Nyyssönen, Oulu 3.9.2008

Kärsitkö sinä mustista aukoista? Tuntuuko sinusta siltä, että elämässäsi on ajanjaksoja, joista et muista mitään? Jos tuntuu, niin lähdepä menneisyysmatkalle! Solveigin kanssa!

Solveig ei tässä viittaa säveltäjämestari Edvard Griegiin, vaan Solveig-terapiaan, jolla muistin mustia aukkoja paikataan. Jos menneisyyttä ei ole, se pitää rakentaa. Siten rikkinäisestä ihmisestä tulee ehjä.

Mielenkiintoista on se, että eheyttämisessä käytetään apuna mm. sukupuuta. Selvitetään juuret. Vastataan kysymykseen, mistä on tullut. Sukupuun lisäksi rakennetaan ”tikapuut” eli ko. henkilön elämäntarina. Vastataan kysymykseen, millainen on ollut. Ja sehän riippuu osittain siitä, mistä on tullut.

Tässä on vasta ensimmäinen värssy. Toinen käynnistyy, kun lähdetään kiertämään paikkoja. Niitä paikkoja, joissa ”potilas” on elämänsä aikana ollut. Tavoitteena on mm. uudistaa sukulaissuhteet. Ylipäänsä tavata kaikkia niitä, jotka ko. henkilön vielä muistavat. Jos eivät itse kärsi mustista aukoista.

Kiertomatkan tapahtumat ja tuntemukset merkitään ns. omakirjaan. Siten syntyy mahdollisimman aukoton elämäntarina, the story of my life.

Solveig-terapiaa käytetään sosiaalityössä, kohderyhmänä ovat etenkin ongelmanuoret. Mutta menetelmä sopii myös ongelmattomille ikäihmisille. Joiden katse on jo muutenkin enemmän menneisyydessä kuin tulevaisuudessa. (Sellainenkin terapian laji kun on olemassa kuin tulevaisuuden muistelu!) Sukupuiden ja tikapuiden rakentelu on terapeuttista kaikille!

Tourille on hyvä lähteä, kun juuret ovat selvillä ja siihenastinen elämä jotakuinkin hahmotettu. Menneisyyden vieraalle maalle pääsee tuttujen maamerkkien kautta. Niitä ovat mm. suvun entiset asuinsijat, joita meille Nyyssösille on mm. Joroisissa, Jäppilässä ja Suonenjoella. Yksi hyvä paikka mennä menneisyyteen ja myös ”ihteensä” on suvun kantaisän muistomerkki Joroisten Savuniemessä. Siinä vaiheessa Solveig on tehtävänsä tehnyt. Solveigin laulun sijasta Ollin muistomerkillä kajauttaa Savolaisten laulun!

 

 

 

 

 

 

 
               
 
   
           
© Web programming , design & graphics by Jonni