Tarinat
Nyyssösten Sukuseura ry
   

 

Suvun tarinoita

Isoisän ensimmäinen tienesti
Isän kanssa reissussa
Kotirannan kalareissuista
Kun itse UKK kuulusteli Kalle Nyyssöstä
Kunnon maalari
Kutunakan hauta
Kylän ensimmäinen traktori
Lapsia palanut
Metsänhoitoa
Selkkaus mustalaisten kanssa
Sotavanki Pekka Fetoroff
Suomen sota 1808-1809 Varrashongan mäki
Täpäriä tilanteita
Väärässä paikassa väärään aikaan

Pakinat

Ajan kuva
Arvot mekin ansaitsemme
Guru
Kantaisän isä
Korvike on kystä!
Kotimaani ompi Savo
Lyskä
Meitä on moneksi
Missä jono, siellä ongelma
Muistin Poro-Joopen
Onko nimi enne?
Solveigin laulu
Suku kielessä ja mielessä
Sukulaisten bongaamisen vaikeudesta
Tikusta asiaa

Perinnetietous

Isoisän reumanhoitolääkkeet
Kotirannan mummin lakkakiisseli
Luumädän lääke
Riisitaudin hoito
Rojuhaude

Onko nimi enne?
Heikki Nyyssönen, Oulu

Kyllä, jos etunimi on Yrjö! Yrjö Enne toimi aikoinaan mm. SKDL:n kansanedustajana. Nimi oli alun perin Enbom. Mutta onko nimi todella enne?

Nimi on enne on latinaksi Nomen est omen. Siis kyse on oikeastaan sanaleikistä. Jos joku puutarhuri on nimeltään Kasvi, joku meteorologi Pouta, joku eläinlääkäri Ilves, joku lentoemäntä Rastas tai joku rovasti Hurskainen, niin sattuma siinä vain on korjannut satoa.

Nyyssösten kohdalla on kuitenkin pakko panna merkille joitain seikkoja. Yksi liittyy jalkapalloon. Jalkapalloilevia Nyyssösiä on nimittäin suhteellisen runsaasti. Maajoukkuetasolla on pelannut ainakin kolme, Artturi, Harri ja Kai. Oma osuutensa tässä on Kuopiolla jalkapallokaupunkina, mutta ehkä nimelläkin on merkitystä. Sillä ja siihen liittyneillä perinteillä.

Edellä mainituista Artturi pelasi Suomen maajoukkueessa Tukholman olympialaisissa vuonna 1912. Myöhemmin hän teki komean uran lääkärinä ja sai lääkintöneuvoksen arvon. Artturi oli superlahjakas henkilö monessa muussakin suhteessa, minkä voi todeta myös sukukirjasta (taulusta 1019).

Lääkintöneuvos Nyyssösen etunimet ovat Artturi ja Harald. Muistettaneen taruhohtoinen kuningas Arthur ja hänen pyöreän pöydän ritarinsa. Haraldkin on kuninkaallinen nimi ja tuo mieleen myös muinaiset viikinki-uroot. Arthur tarkoittaa karhua, metsän kuningasta, ja Harald sotajoukon päällikköä.

Nimenantoon saattoi liittyä toive, että nimen entisten kantajien hyvät ominaisuudet siirtyisivät myös lapselle. Artturi Nyyssösen tapauksessa tämä näyttää tepsineen.

Jokainen Nyyssönen on laulun arvoinen, mutta suvussamme on ollut monia merkkihenkilöitä, joista voimme kaikki olla ylpeitä. Sukukirjasta voi esimerkin omaisesti poimia tähän kaksi, vieläpä samalta aukeamalta (s. 362–363; taulut 1451 ja 1459). Professoreja ja Artturi Nyyssösen tavoin oman alansa edelläkävijöitä kumpikin, Aarne Olavi ja Otto Herman.

Suottapa ei sukuvaakunassamme ole symbolia viittaamassa myös oppineisuuteen.

Vaakuna ei ole pelkkä koristus. Se velvoittaa. Nimi ei taida olla enne, mutta siitä voi tulla enteen tapainen siten, että se aletaan kokea velvoittavaksi. Jos ei tietoisesti, niin alitajuisesti.

Pekka Pouta aloitti opiskelemalla teoreettista fysiikkaa, mutta siirtyi sitten meteorologiaan. Siihen oli syynsä, mutta … kun nimi on Pouta, eikö se vähän myös velvoita?

 

 

 

 

 

 

 
               
 
   
           
© Web programming , design & graphics by Jonni